De ministers zijn het eens over meer hulp voor bedrijven, theaters die getroffen zijn door het coronavirus

By Jernst van Waal

[

De drie ministers op weg naar de persconferentie. Foto: Phil Nijhuis ANP

De ministers zijn overeengekomen om financiële steun uit te breiden voor bedrijven die vanwege het coronavirus moeite hebben om hun vaste kosten te betalen om industrieën te ondersteunen, waaronder leveranciers en transportbedrijven.

Alle bedrijven die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door coronavirus komen in aanmerking voor financiering onder de TVL-regeling om te helpen bij het dekken van kosten zoals huur en elektriciteitsrekeningen. Het bedrag aan ondersteuning kan oplopen tot € 90.000, -.

De maatregel wordt pas in het laatste kwartaal van 2020 toegepast en kost de schatkist zo’n € 140 miljoen.

Het nieuwe ondersteuningspakket werd aangekondigd op een persconferentie van de drie verantwoordelijke ministers, Eric Wiebes (economische zaken), Wouter Koolmees (sociale zaken) en Wopke Hoekstra (financiën).

De nieuwe regeling wordt ingevoerd omdat de impact van de pandemie op de economie onvoorspelbaar blijft, zei Hoekstra.

‘De economische groeiverwachting van 3% voor volgend jaar hangt af van het feit of er geen lockdown is’, zei hij. ‘We zitten nu in een veel moeilijkere situatie en nieuwe economische gevolgen zijn onvermijdelijk. Er zal impact zijn op banen, bedrijven en de schatkist. ‘

Horeca

De ministers hebben ook afgesproken dat café-, bar- en restauranteigenaren gemiddeld € 2.500, – kunnen claimen ter compensatie van voorraden die ze niet kunnen gebruiken vanwege de tijdelijke sluiting en investeringen om hun pand coronavirusbestendig te maken. Het bedrag dat kan worden geclaimd, is afhankelijk van hun omzet.

Evenementorganisatoren zullen ook een aanvullende betaling van gemiddeld ongeveer € 14.000 kunnen claimen en € 40 miljoen is gereserveerd om theaters te helpen die geen subsidies krijgen maar zijn getroffen door annuleringen van shows.

Daarnaast werken de ministers aan specifieke maatregelen om winkels te helpen bij het controleren van sociale afstandsverordeningen op ‘publiek-private basis’ en om mensen aan te moedigen om tijdelijke banen te nemen om sectoren als de gezondheidszorg en het onderwijs te redden.

Plannen om bedrijven in staat te stellen een time-outperiode te nemen, zodat ze kunnen overwinteren in plaats van een faillissement aan te vragen, krijgen ook vorm, aldus ministers.

Meer details over wat deze inhouden, zullen de komende weken worden gepubliceerd.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze dekking van de coronaviruscrisis uit te breiden tot ’s avonds en in het weekend en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.