De meningen zijn verdeeld over hardere lockdown, nu coronavirusgevallen weer toenemen

By Jernst van Waal

[

Een gesloten café in Amsterdam. Foto: DutchNews.nl

Een aantal besmettelijke ziektespecialisten in Nederland roept de regering op om een ​​hardere lockdown op te leggen in een poging de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De huidige maatregelen hebben onvoldoende effect.

Donderdag zijn meer dan 9.000 positieve tests geregistreerd bij het RIVM, en hoewel het tempo van de stijging lijkt te vertragen, zeggen ze dat een ‘korte, scherpe’ lockdown nodig is.

De groep noemt zichzelf de rode team, geven al enkele weken hun eigen aanbevelingen over het omgaan met het virus aan de regering en beschouwen zichzelf als een alternatief voor het officiële Management Outbreak Team.

Ook premier Mark Rutte omschrijft hen als de groep die ‘ons scherp houdt’.

Dat heeft roodploeglid Wim Schellekens nu verteld RTL Nieuws dat uit de stijging van het aantal besmettingen blijkt dat de eerste maatregelen van de overheid onvoldoende effect hebben gehad.

Schellekens zegt dat alle winkels, deels van supermarkten en apotheken, gesloten moeten worden en dat scholen ook twee weken hun deuren moeten sluiten.

‘Als we voor een harde lockdown gaan, kunnen we binnen twee weken een deel van ons normale leven weer oppakken’, zei hij. ‘Maar in de tussentijd moeten we de test- en traceerprogramma’s op gang krijgen.’

Te vroeg

Anja Schreijer, lid van de OMT, vertelde omroep NOS van wel nog te vroeg om te beoordelen of de gedeeltelijke vergrendeling gevolgen heeft. ‘Je kunt geen beleid maken over de dagelijkse cijfers’, zei ze. ‘De gedeeltelijke lockdown is een week geleden ingevoerd en mensen moeten hun gedrag aanpassen. Alleen dan is het effect voelbaar en zie je het in de cijfers. ‘

Ondertussen roept de Twentse openbare veiligheid, onder leiding van de Almelose burgemeester Arjen Gerritsen, op tot een totale lockdown in de regio als het positieve testpercentage daar oploopt tot één op de vijf.

‘We hebben een explosieve toename van het aantal infecties gezien’, zei hij. ‘Vanmorgen keken we naar de mogelijke situatie met de festiviteiten in december. Het zou een heel rustige maand kunnen worden. ‘

Toen de gedeeltelijke lockdown eerder deze maand werd aangekondigd, zei de regering dat ze de situatie over twee weken – of aanstaande dinsdag – opnieuw zou beoordelen. De gedeeltelijke lockdown zou echter zeker vier weken duren, zei Rutte destijds.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.