De huidige coronavirusregels duren tot ver in december, zegt de Nederlandse premier

[

Mark Rutte en Hugo de Jonge schetsen de laatste situatie. Foto: Bart Maat ANP

De gedeeltelijke lockdown die twee weken geleden in Nederland is opgelegd, duurt tot diep in december, zeiden premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdagavond tegen verslaggevers.

‘Je kunt er vanuit gaan dat je Sinterklaas in een kleine groep viert, met niet meer dan drie mensen van buiten je huishouden’, zei Rutte. ‘Het is nog te vroeg om iets over Kerstmis te zeggen.’

Ook werken de ministers aan nieuwe aanbevelingen voor vakantiereizen, in binnen- en buitenland, en die zouden later deze week al gepubliceerd kunnen worden, aldus Rutte.

‘We staan ​​nu op het kruispunt’, zei Rutte. ‘Het is te vroeg om te zeggen of de maatregelen van 13 oktober effect hebben en te vroeg om nog meer maatregelen te nemen. Als we naar de cijfers kijken, vertraagt ​​de groei van week tot week, maar het aantal nieuwe besmettingen is nog te groot en moet naar beneden. ‘

In totaal zijn er in de week tot dinsdag 10 uur ‘s ochtends 67.543 positieve coronavirus-tests geregistreerd bij het RIVM, een stijging van 22% ten opzichte van de week ervoor, maar duidelijk lager dan twee weken geleden.

De komende dagen zullen echter cruciaal zijn, zei Rutte. ‘Je kunt er vanuit gaan dat we aanstaande dinsdag weer een persconferentie houden en dat alle opties worden bekeken.’ Mocht het aantal positieve testen de komende dagen niet dalen, dan zegt Rutte niet te aarzelen om eerder in te grijpen.

Eenzaamheid

Mensen moeten zich er echter van bewust zijn dat ingrijpende maatregelen een grote impact zullen hebben op de economie, eenzaamheid zullen vergroten en een grotere impact zullen hebben op studenten en docenten, zei de premier.

De R-factor, die aangeeft hoe het virus zich verspreidt, ligt nog steeds boven de 1 en moet de komende dagen daaronder worden teruggebracht, aldus De Jonge. ‘De snelheid waarmee het afneemt, is ook belangrijk als we besluiten over andere maatregelen’, zei hij.

Op de vraag waarom er nu niet meer maatregelen worden genomen om de druk op ziekenhuizen te verminderen, zei De Jonge dat de mensen die nu in het ziekenhuis worden opgenomen vorige week besmet waren. De piek van de ziekenhuisopname zal later zijn dan de piek in nieuwe infecties, zei hij.

In het ziekenhuis worden momenteel ongeveer 2.358 mensen behandeld voor het coronavirus, van wie 529 op de intensive care. Er worden nog steeds meer coronaviruspatiënten opgenomen dan ontslagen, zei patiëntencoördinatiecentrum LCPS eerder op dinsdag.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze dekking van de coronaviruscrisis uit te breiden tot ‘s avonds en in het weekend en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.

Plaats een reactie