Corona werpt een wolk over het Eredivisie-seizoen als spelers en staf positief testen

By Jernst van Waal

[

Wordt de Eredivisie weer geschorst?

Uitbraken van het coronavirus bij verschillende Eredivisie-clubs doen de vraag rijzen of het competitiewedstrijdseizoen door kan gaan zoals gepland.

Acht leden van de selectie van PSV Eindhoven, waaronder aanvoerder Denzel Dumfries, ontbraken voor de weekendwedstrijd op Vitesse Arnhem na een positieve test op het virus.

‘Ik maak me zorgen over de gezondheid van de spelers en hun families,’ Dat zei PSV-trainer Roger Schmidt na de wedstrijd van zondag, die Vitesse met 2-1 won. ‘Wat doen we als een van ons naar het ziekenhuis moet of zelfs op de intensive care belandt? Moeten we nog steeds voetballen? ‘

De situatie is nog nijpender bij AZ Alkmaar, waar 15 teamleden in quarantaine zitten. AZ boekte vorige week een verdienstelijke 1-0-zege bij Napoli in de Europa League, ondanks dat er slechts 19 spelers beschikbaar waren om te reizen. Tot de afwezigen behoorde vorig seizoen topscorer Myron Boadu.

‘Ik maak me allereerst zorgen om de gezondheid van de jongens zelf’, zegt manager Arie Slot tegen Fox Sports. ‘Maar we hebben ook oudere trainers en er zijn ook de families van de spelers.’

150 gevallen

De eerste positieve tests kwamen een week voordat het seizoen op 12 september werd hervat FC Utrecht maakte bekend dat twee van hun spelers zichzelf isoleerden met het virus. De openingswedstrijd van Utrecht was op eigen veld tegen AZ.

In totaal zijn er ongeveer 150 positieve tests geregistreerd onder spelers, trainingspersoneel en andere medewerkers in het professionele spel. De seniorencompetities voor heren en dames zijn de enige competitieve sporten die onder de huidige beperkingen in Nederland zijn toegestaan.

Alle clubs volgen een door de KNVB opgesteld protocol dat vereist dat spelers zoveel mogelijk in ‘bubbels’ blijven met hun ploeg en regelmatig tests afleggen. Problemen doen zich voor als ze naar huis gaan naar hun familie of naar trainingen gaan in afwachting van de uitslag van hun testen, zoals bij PSV tijdens de week is gebeurd.

Minister van Sport Tamara van Ark zei zondag na een kabinetsvergadering dat er geen reden was om de wedstrijd op te schorten. ‘Voor zover ik kan zien, is het veilig genoeg om te voetballen’, zei ze. ‘Het belangrijkste is dat je je aan de richtlijnen houdt en alleen speelt als het veilig is.’

Europese voetbalwedstrijden zoals Atalanta Bergamo tegen Valencia in de Champions League van vorig seizoen zouden hebben bijgedragen aan de verspreiding van het virus aan het begin van de uitbraak, toen wedstrijden nog in volle stadions werden gespeeld. Maar overdracht tussen spelers is onvermijdelijk zodra het virus in een ploeg terechtkomt, zei Schmidt.

‘We doen er alles aan en houden ons aan alle regels. Maar in de laatste testronde waren er drie nieuwe positieve gevallen, ‘zei hij. ‘Het virus is oncontroleerbaar.’

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden tot ’s avonds en in het weekend en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.