Centrale bank verhoogt reporente – moet u zich zorgen maken?

De Centrale Bank van een land schept een raamwerk voor de economie. Alle kredietverstrekkers en financieringsinstellingen volgen de regels en richtlijnen van de centrale bank. Om de paar jaar beoordeelt de centrale bank de economie en analyseert of hun doelen worden bereikt of niet. Deze doelen hebben meestal te maken met het onder controle houden van de inflatie. Als het plan niet op schema ligt, plannen en corrigeren ze om hun doel te bereiken.

In India staat de centrale bank ook wel bekend als de Reserve Bank of India (RBI). De RBI plant en voorspelt het bankbeleid. Ze kwamen onlangs aan het licht toen ze de reporente met 25 basispunten verhoogden. Dit is de tweede keer in 4 jaar dat de RBI de reporente heeft verhoogd. Vandaag staat de rente op 6,50%, wat 50 basispunten hoger is dan 4 jaar geleden, namelijk 6,00%.

Wat is een reporente?

Een reporente is de rente waartegen de centrale bank geld leent aan de commerciële banken wanneer zij niet in staat zijn een passend saldo aan te houden. Dit saldo wordt bepaald door de centrale bank (RBI). Wanneer een commerciële bank een dergelijk saldo niet kan handhaven, kunnen ze het geld lenen van de RBI tegen rente.

Waarom heeft RBI de repo-rente verhoogd?

RBI verhoogde het tarief om hun doel te bereiken om de inflatie rond de 4% te houden. Door dit tempo te verhogen, ontvouwt zich een reeks gebeurtenissen. Banken zullen minder geld lenen van de RBI omdat de reporente hoog is. Daarom zullen ze een tekort aan geld hebben om aan de klant te lenen. Zij zullen het resterende geld tegen een hogere rente lenen. Daarom zullen veel klanten een lening vermijden, waardoor de vraag wordt verminderd. Dit zal de inflatie op de lange termijn beteugelen.

Moet de stijging van dit percentage zorgwekkend zijn?

Ja. Wanneer RBI de Repo-rente verhoogt, verhogen de commerciële banken de rente op verschillende leningen, zoals persoonlijke leningen, woningleningen enz. Deze impact wordt dan door de klant geconfronteerd, aangezien met de stijging van de rente de EMI zal toenemen. Ja, als uw lening een variabele rente heeft, wordt de EMI herzien door de marktomstandigheden en ook wanneer de RBI de reporente verhoogt. De schuldenlast op de klant zal dus hoger zijn dan voorheen. Nu de schuldenlast toeneemt, kan het verstandig zijn om te overwegen leningen gedeeltelijk/volledig vooruit te betalen.