FINANCIEEL.com

Belastingaangifte doen in 2023

Belastingaangifte doen in 2023

Belastingaangifte doen in 2023

Belastingaangifte doen is vaak iets waar mensen tegenop zien. Wij bieden onafhankelijk advies, handige tips en uitgebreide informatie over de belastingaangifte inkomstenbelasting 2022. Met de juiste voorbereiding gedurende het jaar wordt het invullen van de aangifte een stuk eenvoudiger en kun je meer belasting besparen.

### Belastingaangifte doen
Belastingaangifte doen is verplicht als je een aangiftebrief van de Belastingdienst hebt ontvangen. De aangifte moet vóór 1 mei worden ingediend. Het is het beste om de aangifte te doen in de tweede helft van maart of in de eerste week van april, wanneer de eerste fouten uit de online aangifte zijn opgelost.

Wij geven je tips voor het invullen van de belastingaangifte, van het verzamelen van informatie tot wat je kunt doen als je een vergeten belastingvoordeel ontdekt ná verzending van de aangifte. We leggen ook uit of je fiscaal partner bent of niet, aangezien fiscaal partners bepaalde inkomsten en aftrekposten op de voordeligste manier kunnen verdelen bij de belastingaangifte.

### Nieuw in de aangifte inkomstenbelasting over 2022
– De vermogensrendementsheffing verandert. Deze belasting over je vermogen wordt nu op 2 manieren berekend, volgens de rekenregels die je al jaren kent en een tijdelijke wetgeving die gunstig uitpakt voor spaarders.
– De regels voor aftrek voor je koophuis zijn in 2022 weer gewijzigd. Voor de een gaat die aftrek omhoog, voor de ander omlaag. Huiseigenaren die geen hypotheekrenteaftrek hebben, moeten meestal meer belasting voor de woning betalen dan vorig jaar.

### Tips voor belastingaangifte
De Belastingdienst vult veel informatie voor je in, maar de meeste aftrekposten moet je zelf aandragen om belastingteruggave te kunnen krijgen. Denk aan de aftrek voor zorgkosten, giften en aanvullend sparen voor je pensioen. Hoeveel je terugkrijgt hangt af van je belastingtarief in de belastingschijf waarin je valt.

### Hypotheek en je belastingaangifte
Heb je moeite met de vragen over de hypotheek? We hebben alle vragen voor je uitgewerkt en voorzien van toelichting. We beantwoorden ook de meestgestelde vragen over hypotheeksituaties.

### Stappenplan controle belastingaangifte
We hebben een stappenplan gemaakt om je aangifte nog een keer te controleren voor je deze gaat verzenden. Zo loop je de meest voorkomende aftrekposten nog eens langs.

### Mijn persoonlijke situatie
Met onze handige overzichten die toegespitst zijn op doelgroepen haal je meer uit je belastingaangifte. Ben je een jongere, (bijna) gepensioneerd, net gescheiden of een huizenbezitter? Dan wijzen we je op extra aandachtspunten. Ook bij het afwikkelen van de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden, kan wat specifieke hulp soms goed van pas komen.

### Belastingaangifte: te laat of oneens
Als je verwacht niet op tijd belastingaangifte te kunnen doen, kun je tot 1 mei 2023 gemakkelijk uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan je wel geld kosten: rente. Maar ben je onaangekondigd te laat, dan is de kans dat het je geld kost nog groter. De Belastingdienst kan daarvoor namelijk een boete opleggen, maar dat doen ze pas na herinneringen.

Ben je het oneens met een aanslag inkomstenbelasting, dan kun je bezwaar tegen deze aanslag maken. Dat kan ook als je het oneens bent met een aanslag erfbelasting, een parkeerbon of een WOZ-waarde.

### Belasting besparen
Je kunt veel belasting besparen als je sommige dingen nét even anders doet. Niet alleen op het moment van de aangifte, maar vooral ook door het jaar heen. Bijvoorbeeld door aan het einde van het jaar onze belasting eindejaartips door te nemen, als je eind 2023 meer vermogen hebt dan het heffingsvrije vermogen voor het belastingjaar 2024. Maar ook de meeste aftrekposten kun je veel beter benutten als je vooraf de regels kent.

Gerelateerde onderwerpen

Algemene tips over belastingen

Algemene informatie over belastingen

Belastingaangifte doen

De belastingaangifte ziet er dit jaar iets anders uit