Autolease – Een beknopte handleiding

Zonder een enorme hoeveelheid contant geld te hebben rondslingeren die wacht om aan een auto te worden uitgegeven, zou het gemakkelijk zijn om te denken dat er geen manier is om met de nieuwste auto’s rond te rijden en vast te zitten met oudere modellen. Als u een auto wilt, koopt u deze meestal, en na 5 jaar wilt u een nieuwer modelauto, maar u zit vast aan een auto die u misschien moeilijk kunt verkopen voor een bedrag dat in de buurt komt van wat u hebt betaald. Dit is zonder rekening te houden met het bedrag dat u hebt uitgegeven aan reparaties en onderhoud van de auto.

Veel mensen doen het leasen van een auto af als iets dat het beste voor kortetermijndoeleinden kan worden gebruikt, als een manier om met uw auto te pronken zonder regelmatig duizenden euro’s uit te geven. Misschien was dit ooit waar, maar de laatste jaren is het leasen van een auto op lange termijn een meer haalbare optie geworden dan ooit tevoren.

In plaats van een auto te kopen en deze 2-3 jaar later te verkopen met waardeverlies, ook wel afschrijving genoemd, is autoleasing gebaseerd op het principe dat u de auto huurt bij de leasemaatschappij en dat uw betalingen het waardeverlies dekken tussen het leasen van de auto en het inleveren van de auto, plus een kleine winst voor de autolease

bedrijf.

Op basis hiervan betaalt u normaal gesproken £ 20000 en verkoopt u de auto 3 jaar later voor £ 14000, met een verlies van £ 7500 plus onderhouds- en reparatiekosten. Het leasen van een auto betekent dat u de £ 8750 over 3 jaar betaalt, of £ 2916 per jaar, gespreid in maandelijkse termijnen van minder dan £ 250.

Het waardeverlies van een auto over een bepaalde periode is veel belangrijker als je kijkt naar een periode van 2-3 jaar, meestal wordt deze waarde berekend als; ongeveer 25% van de autowaarde gaat verloren in het eerste jaar, 13% voor het tweede, 7% in het derde, het volgt dit patroon van de helft van de voorgaande jaren afschrijving. Dus hoewel het leasen van een auto over een langere periode misschien niet goedkoper uitpakt vanwege de veel lagere afschrijving, wordt het leasen van een auto meestal gedaan over een periode van 2-3 jaar. Bij de verkoop van een nieuwe auto zou dit er regelmatig toe leiden dat er enorme hoeveelheden geld verloren gaan met de hogere afschrijving, maar bij het leasen van een auto is de afschrijving waar u voor betaalt, in plaats van de kosten van de auto.

Het is in het belang van de autoleasemaatschappij om de waarde van de auto zo hoog mogelijk te houden voor de duur van de lease. Aan het einde van de leaseperiode wordt de auto namelijk weer bij hen ingeleverd, het is immers nog steeds hun eigendom. Daarom bieden de meeste autoleasemaatschappijen gratis onderhoud voor de auto, plus de nieuwe autogarantie die waarschijnlijk de nieuwe auto dekt die u leaset. Dit kan mogelijk een grote hoeveelheid geld besparen in vergelijking met het kopen van een auto en verantwoordelijk zijn voor het onderhoud ervan, of mogelijk niet gedekt worden door een nieuwe autogarantie.

In veel gevallen is het zo dat het kopen van de auto over een langere periode hetzelfde of minder zou hebben gekost dan leasen. Dit betekent echter dat om de auto te kopen, u ofwel een stapel contant geld moet hebben dat wacht om te worden uitgegeven, ofwel bereid moet zijn om voor een veel langere periode bij hetzelfde model auto te blijven dan wanneer u zou leasen. Als u uw auto om de 2-3 jaar wilt vervangen door een nieuw model, is een auto leasen ongetwijfeld een goedkopere optie.

Een auto leasen is niet zomaar een vergoeding betalen en doen wat je wilt, terwijl de leasemaatschappij de rekening betaalt. Over het algemeen zijn er in het contract meestal bepalingen opgenomen dat het overschrijden van een overeengekomen kilometerstand tot extra kosten leidt, of dat onderhoudskosten die verder gaan dan de algemene slijtage van een auto niet door de leasemaatschappij worden betaald. Dit is niet zo erg als het klinkt, dergelijke details worden afgesproken voordat het contract wordt gestart. Als je de auto van tevoren zou kopen, zou je het moeilijker hebben om een ​​auto met een enorme kilometerstand net zo veel te verkopen als zonder. Hetzelfde geldt voor het betalen van reparatiekosten die te wijten zijn aan onzorgvuldigheid. Leasen is in dit opzicht niet anders, – als u voor de auto zorgt die u leaset, kost het u in totaal minder geld.