Alternatieve opties voor durfkapitaal voor het aantrekken van groeikapitaal

Durfkapitaal is een specifieke term die verwijst naar financiering verkregen van een durfkapitalist. Dit zijn professionele serie-investeerders en kunnen individuen of een onderdeel van een bedrijf zijn. Vaak hebben durfkapitalisten een niche op basis van bedrijfstype en/of -grootte en/of groeifase. Ze zullen waarschijnlijk veel voorstellen voor zich zien (soms honderden per maand), in een paar geïnteresseerd zijn en in nog minder investeren. Ongeveer 1-3% van alle deals die aan een durfkapitalist worden gedaan, wordt gefinancierd. Dus met de cijfers die zo laag zijn, moet je duidelijk indrukwekkend zijn.

Groei wordt meestal geassocieerd met toegang tot en behoud van contanten, terwijl winstgevende activiteiten worden gemaximaliseerd. Mensen zien risicokapitaal vaak als het wondermiddel om alles op te lossen, maar dat is het niet. Eigenaren moeten een enorm verlangen hebben om te groeien en een bereidheid om enig eigendom of controle op te geven. Voor velen zal het feit dat ze de controle niet willen verliezen, hen slecht geschikt maken voor risicokapitaal. (Als je dit vroeg uitwerkt, kan je veel kopzorgen besparen).

Vergeet niet dat het niet alleen om het geld gaat. Vanuit het perspectief van een ondernemer is er geld en slim geld. Slim geld betekent dat het komt met expertise, advies en vaak contacten en nieuwe verkoopkansen. Dit helpt de eigenaar en de investeerders om het bedrijf te laten groeien.

Durfkapitaal is slechts één manier om een ​​bedrijf te financieren en in feite is het een van de minst voorkomende, maar meest besproken manieren. Het kan al dan niet de juiste optie voor u zijn (een gesprek met een bedrijfsadviseur kan u helpen beslissen wat voor u de juiste weg is).

Hier zijn een paar andere opties om te overwegen.

Uw eigen geld – veel bedrijven worden gefinancierd uit het eigen spaargeld van de eigenaar of uit geld dat is opgenomen uit het eigen vermogen. Dit is vaak het eenvoudigste geld om toegang te krijgen. Vaak wil een belegger een deel van het fonds van de eigenaar in het bedrijf zien (“skin in the game”) voordat hij overweegt te investeren.

Eigen vermogen – Private Equity en Venture Capital zijn bijna hetzelfde, maar met een iets andere smaak. Durfkapitaal is meestal de term die wordt gebruikt voor een onderneming in een vroeg stadium en Private Equity voor financiering in een later stadium voor verdere groei. Er zijn specialisten op elk gebied en je zult verschillende bedrijven vinden met hun eigen criteria.

FF & F – Familie, vrienden en dwazen. Degenen die dichter bij het bedrijf staan ​​en vaak geen geavanceerde investeerders. Dit soort geld kan gepaard gaan met meer emotionele bagage en inmenging (in tegenstelling tot hulp) van de aanbieders, maar is misschien wel de snelste manier om toegang te krijgen tot kleinere hoeveelheden kapitaal. Vaak zullen meerdere investeerders het totale benodigde bedrag goedmaken.

Engelbeleggers – De belangrijkste business angels verschillen van venture capitalists in hun motieven en mate van betrokkenheid. Vaak zijn engelen meer betrokken bij het bedrijf en bieden ze doorlopend mentorschap en advies op basis van ervaring in een bepaalde branche. Om die reden is het matchen van engelen en eigenaren van cruciaal belang. Er zijn aanzienlijke gemakkelijk te lokaliseren netwerken van engelen. Pitchen voor hen is niet minder veeleisend dan voor een durfkapitalist, aangezien ze nog steeds honderden voorstellen beoordelen en slechts een handvol accepteren. Vaak zijn de eisen rond exit-strategieën voor een angel anders en zijn ze tevreden met een investering op iets langere termijn (zeg 5-7 jaar vergeleken met 3-4 voor een durfkapitalist).

Bootstrapping – autonoom groeien door winst te herinvesteren. Geen extern kapitaal geïnjecteerd.

Banken – banken lenen geld uit, maar maken zich meer zorgen om uw vermogen dan om uw bedrijf. Verwacht persoonlijk alles te garanderen.

Leaseovereenkomsten – dit kan een manier zijn om bepaalde aankopen te financieren die uitbreiding mogelijk maken. Ze zullen normaal gesproken leases zijn over activa en worden gedekt door die activa. Vaak is het mogelijk om specialistische apparatuur te leasen die een bank niet zou lenen.

Fusie / Overname Strategie – u kunt proberen te verwerven of overgenomen te worden. Over het algemeen heeft zelfs een fusie een sterkere en een zwakkere partner. Het combineren van de middelen van twee of meer bedrijven kan een pad naar groei zijn – en als het wordt gedaan met een bedrijf in hetzelfde bedrijf, kan het heel logisch zijn – op papier tenminste. Veel fusies hebben te lijden van cultuurverschillen en onvoorziene wrok die de voordelen teniet kunnen doen.

Voorraadfinanciering – gespecialiseerde kredietverstrekkers lenen geld tegen de inventaris die u bezit. Dit kan duurder zijn dan een bank, maar u kunt mogelijk toegang krijgen tot geld dat u anders niet zou hebben.

Debiteurenfinanciering / Factoring – opnieuw een specialistisch gebied van kredietverlening waarmee u mogelijk geld kunt aanboren waarvan u niet wist dat u het had.

IPO – dit is normaal gesproken een strategie na wat aanvankelijke kapitaalverhoging en nadat bewezen is dat een bedrijf levensvatbaar is door de ontwikkeling van een trackrecord. In Australië zijn er verschillende manieren om te “listen”. Ze zijn handig om grotere bedragen in te zamelen ($ 50 miljoen en meer), omdat de kosten behoorlijk hoog kunnen zijn ($ 1 miljoen plus).

MBO (Management Buy Out) – Dit is meestal een strategie in een later stadium, in plaats van een financieringsstrategie voor startups. In wezen wordt er schuld opgebouwd om de eigenaren en investeerders uit te kopen. Het is vaak een strategie om de controle terug te krijgen van externe investeerders, of wanneer investeerders zichzelf van het bedrijf willen afstoten.

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij al deze strategieën is dat ze allemaal een aanzienlijke hoeveelheid werk vergen om ze te laten werken – van de manier waarop het bedrijf is gestructureerd tot de omgang met personeel, leveranciers en klanten – moeten worden onderzocht en verzorgd zodat ze het bedrijf aantrekkelijk maken als investeringsvoorstel. Dit proces van verzorging en risicovermindering kan drie maanden tot een jaar duren. Het is vaak kostbaar, zowel in de werkelijke uitgaven (consultants, juridisch advies, boekhoudkundig advies) als het veranderen van de focus van de eigenaren van “vasthouden aan het breien” en geld verdienen binnen het bedrijf naar een focus op hoe het bedrijf zichzelf presenteert.